Ženstvenost in varna navezanost otrok

Ženstvenost in varna navezanost otrok

Te zanima kaj ima skupnega materinstvo, varna navezanost otroka in stik z ženskostjo ter poznavanje sprememb tekom menstrualnega cikla? Potem beri dalje.

Meni ena izmed najlepših misli: »Nič ni tako močno kot nežnost in nič ni tako nežno kot resnična moč.«

(Ralf W. Sutton)

In prispevku pripeta fotografija je ena izmed mojih najljubših fotk, ki govori ravno o tem, o čemer govori ta misel.

Kaj razumete pod “varna” navezanost? V vsakem odnosu obstaja določena “stopnja” varnosti, stabilnosti, zanesljivosti, umirjenosti in trdnosti, ki otroku (in odraslemu) sporoča, koliko se je varno navezati na to osebo. Bolj ko si trden znotraj sebe, bolj si otroku varna opora, saj čuti, da se na tebe lahko zanese. Kaj pomeni, da si trden znotraj sebe? Kot prvo, da si v sebi, ne samo v glavi in ne samo v zunanjem svetu, temveč globoko v stiku s svojo notranjo bitjo. Da čutiš varnost znotraj sebe, da čutiš v sebi, kdo si, da si pomirjen s sabo, da čutiš svoje meje in hkrati meje, ki jih otrok potrebuje, da se počuti varnega. In kot drugo, da si v svojih odzivih na otroka umirjen, stabilen, zanesljiv, čim bolj konstanten in dosleden v svojih reakcijah, da lahko otrok “predvideva”, kaj se bo zgodilo ob določeni njegovi potrebi, čustveni reakciji, vedenju,… in se zato počuti varnega. Stalnost pomeni otroku varnost, spremenljivost, nepredvidljivost pa nevarnost. Seveda pa to ne pomeni, da morate biti popolni, nihče ni! ali da zdaj, v tem trenutku niste dovolj dobri starši! Ste ravno pravi starši za svoje otroke in točno na tem mestu v svojem življenju in osebni rasti, kjer morate biti! In če stremite k temu, da boste najboljša verzija sebe, ste že s tem občudovanja vredni starši!

Manjši kot so otročki, več varnih meja potrebujejo od zunaj z naše strani in bolj kot rastejo, bolj se zdrave meje oblikujejo v njih samih ter s tem potrebujejo manj naših. Doživite kdaj, da otroci preizkušajo vaše meje in če ste trdni v svojih mejah, kako se potem sprostijo in umirijo? Otroci potrebujejo naše meje, ki jih ščitijo, ki skrbijo za to, da so na varnem. Najprej je to maternica, v kateri so otroci popolnoma omejeni in odvisni od mame, nato je to mamin objem, posteljica, naročje drugih, sčasoma se meje širijo in popuščajo, v skladu s tem, kaj otrok zmore.

Opazite kdaj, da imajo otroci zelo radi starše/vas, vzgojitelje, ki so/ste zelo striktni v svojih mejah (seveda pa spreminjajoče glede na starost), hkrati pa umirjeni in prijetni v odnosu z otroci? Tej starši/vzgojitelji ne rabite/jo velikokrat opozarjati, biti glasni in tako naprej, ker svojo trdnost izžarevate/jo in otroci upoštevajo tisto, kar je globoko v nas. Otroci potrebujejo našo stabilnost, naše zavedanje, koliko smo v določenem obdobju mi odgovorni za njih in koliko odgovornosti lahko prevzamejo že sami. Poleg trdnosti in varnosti znotraj nas pa potrebujejo našo mehkobo in nežnost, da otroci čutijo ljubezen, toplino, mehkobo, ki jo izžarevaš. Prava trdnost in moč znotraj nas se kažejo navzven kot mehkoba, nežnost in toplina. In ravno ta nežnost in ljubezen navzven je najmočnejša in najbolj varna vez med staršem in otrokom! Kakšen zanimiv krog moči, nežnosti in moči, kajne? Na tem mestu še ena zanimivost: izredno močni in trdni ljudje nimajo potrebe, da bi svojo moč izkazovali in nadvladovali druge, ker to v sebi SO! In to jim omogoča, da so najbolj varni, ljubeči in nežni ljudje.

En vidik varne navezanosti pa je tudi da, da zmoremo otroka počasi spuščati iz svoje zaščite, da jim počasi predajamo samostojnost in odgovornost. Pogoj za to, da čutimo, kdaj in koliko lahko spustimo pa je v tem, da najprej čutimo sebe, v vseh svojih razsežnostih. Da celimo nedokončane pretekle bolečine in da čim bolj živimo v skladu s seboj.

Za nas, ženske, je izredno pomembno tudi to, da živimo svojo žensko naravo. Imamo naraven ženski cikel, ki nam želi pomagati pri tem, če mu le znamo prisluhniti. V ta namen sem oblikovala dva programa. Delavnico brez konj Poveži ženstvenost in potenciale v sebi ter zasij, na katero vas vabim naslednji teden, začnemo v četrtek 30.5.2019  (namenjena je vsem ženskam in dekletom in ne samo mamicam) in individualen (1:1) program s konji: Boginja v družbi konj, ki je ravno tako namenjen vzpostavljanju stika z vsemi energijami znotraj nas, ki nas oblikujejo v ženske, kakršne smo in katerih razumevanje nam omogoča lahkotnejše in bolj sprejemajoče življenje ter zato uspešnejše krmarjenje med vsemi energijami, potrebami, željami in obveznostmi.

Programa lahko prilagodim vašim željam in potrebam, vkolikor se odločite za individualen program, torej 1:1. Program s konji lahko vključuje učenje jahanja ali pa tudi ne, lahko je krajši, lahko poveste vsebino, s katero bi želele priti v stik v družbi konj. Programa sta predlog, ga pa prilagodiva tebi, saj se gre zate!

Kot je lepo rekel Milivojević: “Ni vprašanje ali je mama dobra, vprašanje je, ali je mama dobro?” 
Ko ste vi dobro, so tudi vaši otroci dobro in vsi ljudje v vaši bližini se počutijo bolje v vaši družbi, če ste vi dobro. Največ kar lahko naredite zase in za druge je, da poskrbite zase!

Če imate še kakršnokoli vprašanje glede napisanega ali delavnice, vam z veseljem odgovorim. Pišite mi na karin@lukasi.si. Na tem e-mail naslovu se tudi prijavite na delavnico. Celoten opis sklopa delavnic in termini pa na tem mestu na spletni strani in v opisu dogodka na FB strani.

Na kratko pa tukaj:

S 30.5.2019 se začne sklop delavnic na temo ženstvenosti in vpliva upoštevanja različnih ženskih energij v posameznih obdobjih meseca in ženskega cikla na razreševanje čustveno obremenjujočih vsebin in miselnih vzorcev, povezanih z njimi, na osebno zadovoljstvo, na poslovni uspeh, na partnerski odnos in na starševsko vlogo. Prijavi se čim prej, mesta so zaradi zagotavljanja zasebnosti omejena.

Vabljene na sklop petih delavnic (prva delavnica je 30.5.2019 od 18.00 do 20.00 ure) v nove prostore ANIMA SOMA CENTRA – centra za dušo in telo (Vodovodna 99a, Ljubljana) in odkrile boste pot do te čudovite transformacije!

Potek sklopa delavnic:

30.5.2019 (18.00-20.00) – V globine tvojega oceana
06.6.2019 (18.00-20.00) – Metuljčica v tebi
13.6.2019 (18.00-20.00) – Boginja žari
20.6.2019 (18.00-20.00) – Gaia za vse poskrbi
27.6.2019 (18.00-20.00) – PMS ali uživanje sadov?

Cena prve delavnice – V globine tvojega oceana znaša 25 € – če se odločiš priti samo na prvo delavnico.
Če se takoj odločiš za vseh pet delavnic, znaša cena celotnega sklopa 100 € (dobiš eno delavnico kot darilo!).

Prijavite se na e-naslov: karin@lukasi.si ali na telefonsko številko: 040 746 183 do 27.5.2019!

Prijavite se na strani na e-novičke, da vas sproti obvestim o novostih in spremljajte FB stran www.facebook.com/KarinLukasi/, da boste na tekočem z datumi in lokacijami izvedbe drugih delavnic.

Imejte čudovit dan in bodite globoko povezane s sabo. Iz tam izhaja neverjeten mir, ki ga čutijo tudi vsi okrog vas. <3

Karin

Dodaj komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena *