Zakaj so konji tako dober medij

Zakaj so konji tako dober medij

 

V sredini 20. stoletja je slaven nemški konj, Clever Hans, navduševal množice po Evropi s svojimi nastopi in znanjem aritmetike. Ljudje so mu postavljali matematična vprašanja, konj pa je z udarci z nogo naštel pravilen odgovor. Psihologi so mesece proučevali primer in ugotovili, da je konj preprosto bral in se odzival na pričakovanje množice ter tolikokrat udaril z nogo, dokler ni začutil v energiji ljudi okrog njega, da je dosegel pravo številko (Morin, 2014).

Nikjer ne dobimo tako hitre povratne informacije, kaj se dogaja v udeleženih ali v skupini udeležencev programa kot s strani konja, saj so konji v izražanju občutkov izjemno kongruentni. Konji so namreč nenadomestljivi zaradi svoje prirojene sposobnosti zrcaljenja, kar pomeni, da se v trenutku odzovejo na razpoloženje, stanje človeka, ki je z njimi v interakciji in to s svojo govorico odslikajo. To olajša tako udeleženim v programu, da pridejo prej v stik s sabo in tako njim kot coachu oziroma terapevtu olajša, da bolje razumejo njihovo notranje dogajanje.

Delo s konji je tako zelo uspešno iz več razlogov. Časa s konji ponavadi niti ne dojemaš kot proces dela na sebi, kar prispeva k večji sproščenosti. V duhu sproščenosti pa se dosegajo najboljši rezultati! Dejstvo, da poteka proces na prostem oziroma zunaj zaprtega prostora, ti da občutek svobode in lahkotnosti. Interakcija s konji ustvarja prijazno okolje, kjer se počutiš sprejeto in lažje izraziš svoja čustva, občutke. V veliki meri zaradi lastnosti konja, da ne sodi ne kritizira in nima predsodkov.  Stik s konjem, skrb zanj, simpatija do konj in samo jahanje ter gibalni dialog, ki nastane ob tem, dajejo poseben občutek zadovoljstva, doživljanje posebnega veselja, estetski užitek in občutek ugodja. Poleg tega so udeleženi navadno zelo motivirani za sodelovanje s konji, saj ti v njih vzbujajo močne občutke in čustva, konjeva veličina in moč jim predstavljata izziv, vzbujata strahospoštovanje ter ustvarjata naravne okoliščine za premagovanje strahu in občutke ponosa nase ob delu s tako mogočno živaljo. Konj ponuja tesen telesni kontakt s toplim, mehkim in premikajočim živim bitjem in s tem občutek varnosti, bližine in emocionalne naklonjenosti, kar prispeva k bolj odprti komunikaciji oseb v procesu rasti in k večji želji po sodelovanju. Konj lahko nastopa kot projekcijsko platno, s pridom lahko uporabimo tudi pravila čredne dinamike za primerjavo z družinskimi odnosi ali delovanjem timov. Delo s konji podpira (in lahko z raznimi aktivnostmi še dodatno usmerimo na) dvig samozavesti, samopodobe, zaupanja, samozaupanja, odločnosti, potrpežljivosti, empatije in ostalih vrlin, ki jih želimo razvijati. Spekter dela ob podpori konj je zelo širok in s pridom jih lahko uporabljamo v terapevtske namene, namene osebne rasti, osebnega ali poslovnega coachinga, namene krepitve partnerskih odnosov, krepitve odnosov med starši in otroki ter v namene boljšega delovanja vodstvenega kadra in timov v podjetjih.

Barbara Lester (2002) pravi, da ko enkrat poskusiš delati s pomočjo konj, si težko predstavljaš svetovalno delo v pisarni. Pravi, da se pri terapevtskem/coaching delu s konji hitreje pokažejo osebne lastnosti uporabnikov, težave, vzroki za težave in tako naprej, saj jih udeleženec veliko prej prepozna in ubesedi. Pravi, da več narediš v eni uri dela s konji kot v mesecu individualnega pogovornega dela!

Dodaj komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena *