Sočutno in odgovorno starševstvo

Sočutno in odgovorno starševstvo

Sem velika zagovornica sočutnega, razumevajočega in ljubečega starševstva in vzgoje. Sem pa tudi velika zagovornica odgovornega starševstva. Saj vsi otroci enkrat odrastejo…

Odgovorno starševstvo, kaj s tem mislim? Zadnja leta se je na področju vzgoje ogromno spremenilo. “Trda”, avtoritarna vzgoja, kjer so bili avtoriteta, trda roka, stroge meje, ubogljivost otrok na prvem mestu, je prešla v precej bolj sočutno (ponekod celo permisivno vzgojo), kjer se je naredilo precej korakov v smeri otrokovih pravic, v smeri slišati otrokov glas, ga razumeti, prilagoditi zahteve in dolžnosti otrok njihovim sposobnostim in potrebam v posameznem starostnem obdobju. In veliko staršev je postalo mnogo bolj razumevajočih in sočutnih. Tudi v vzgoji in šolstvu so bile uvedene določene spremembe, ki mnogo bolj kot pred leti podpirajo otroke v tem smislu. In to je vse super in seveda podpiram razvoj v to smer!

Vendar pa se je v času, ko je bilo uvajanje teh sprememb na višku, ponekod precej pozabilo na eno imed otrokovih glavnih potreb, potrebo po VARNOSTI. Ljubezen, razumevanje, sočutje, pripravljenost slišati otroka je en del, ki otroku omogoča občutek varnosti. Vendar brez drugega dela varnosti, ki jo vsak otrok nujno potrebuje, otroci ne vedo, kaj je prav in kaj ne, ne dobijo kompasa za življenje, ne znajo spoštovati drugih. Svet se ne vrti samo okrog enega otroka, svet se vrti za vse!

Ta drugi, enako pomemben del, so MEJE. S postavljanjem meja otroku, mu zagotovimo varnost. Da ve, do kje sme in česa ne dopuščamo. Tako kot mu odločno preprečimo, da ne steče na cesto in mu postavimo mejo za njegovo varnost, tako odločno mejo potrebuje, ko se neprimerno vede. Ker, saj veste, tej mali otroci bodo odrasli in če jim mi ne povemo, kakšno vedenje do drugih ljudi in v družbi je sprejemljivo in katero ne, potem tudi kot odrasli ne bodo vedeli in bodo mislili, da je “normalno”, da ustrahujejo druge, da si lahko vzamejo, kar hočejo – v odrasli dobi beri, kradejo ipd. In če jim kot odraščajočim dovolimo, da mečejo stvari, da nespoštljivo govorijo z drugimi, kričijo na njih, jih žalijo, da si lastijo stvari drugih otrok, proti njihovi volji, izsiljujejo druge otroke za denar in podobno (kar sem zasledila, da se dogaja že v osnovnih šolah!!), da ne upoštevajo odraslih, ko je to na mestu in tako dalje, jih vzgajamo v nespoštljive odrasle, v odrasle z nekonstruktivnimi načini vedenja in škodljivimi za druge. In tega si ne želimo za naslednjo generacijo odraslih, kajne?

Zato poziv staršem, vzgojiteljem, učiteljem,… ne pozabite na meje, na vzgajanje sočutne, spoštljive in odgovorne naslednje generacije. Otroci to od vas potrebujejo, tudi zato ste starši, sami si tega ne znajo dati.

Meje so predpogoj za vse ostalo, za občutek varnosti. Ste kdaj videli, kako si je otrok oddahnil, ko je začutil vašo mejo, ker je tako dobil jasno sporočilo, kje je varno zanj?

Če želite narediti korak naprej v vaši družini, v razumevanju en drugega, morda v postavljanju jasnih in pravočasnih meja, komunikaciji ali olajšati težko obdobje v družini, si poglejte program: Family building Če se soočate s težjimi izzivi v družini pa me kontaktirajte in najdemo skupaj način, ki vam bo najbolj ustrezal na poti k sočutnemu in odgovornemu starševstvu.

Pišem, ker vem, da želite za vaše otroke najboljše,

Karin

Dodaj komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena *