Terapija s konji za otroke

So vam znani izrazi ADHD, hiperaktivna motnja, ADD, motnja pozornosti in koncentracije, avtizem, motnje hranjenja? Jaz ne zagovarjam nadevanja teh oznak otrokom, vendar če opažate simptome, ki bi lahko nakazovali na težave na področju čustvovanja in vedenja, vam toplo priporočam, da svoje otroke čim prej podprete. Vaš otrok morda težko obvladuje čustva, jezo, je impulziven, se na trenutke vede agresivno? Ali pa je vase zaprt, molčeč, težko navezuje stike in se težko vklopi v družbo sovrstnikov?

Če opažate pri vašem otroku simptome, ki nakazujejo na čustvene ali vedenjske težave, je največ, kar lahko naredite za vašega otroka, da ga preventivno podprete. Terapevtske aktivnosti s konji so za otroke najprimernejša oblika podpore, saj je zaradi gibanja v naravnem okolju in družbe konj ne dojemajo kot terapijo in so zaradi tega sproščeni in željni sodelovanja. Konj s svojo veličino vzbuja v otrocih močne občutke, tudi strahospoštovanje, zato prej vzpostavijo zaupanje do strokovnjaka, saj vedo, da bodo ob njem varni in lažje upoštevajo omejitve, saj vidijo in čutijo, da so meje postavljene zaradi njihove varnosti. Za sodelovanje so zelo motivirani, saj si želijo kontakta s konjem, ki izžareva naklonjenost, sprejemanje in toplino. Ko jim uspe osvojiti določeno nalogo skupaj s konjem pa čutijo ponos, saj obvladovati tako veliko žival ni mačji kašelj in tako jim rastejo zdrava samozavest, samopodoba in samospoštovanje.

Čisto preprost primer za lažjo predstavo. Ko dobi otrok nalogo sčistiti konjeva kopita, je postavljen pred izziv. Kako prepričati poltonsko žival, da ti da nogo in jo drži pri miru, medtem ko mu jo otrok čisti? Seveda so konji tega naučeni, vendar pa je v odnosu s konji vedno potrebno vzpostaviti tudi primeren odnos. Konj, ki ne bo čutil, da ga otrok upošteva in bo na primer deloval agresivno pri izražanju svoje želje po dvigu konjeve noge, noge ne bo dvignil. Ravno tako je ne bo dvignil, če ne bo čutil prave odločnosti s strani otroka, saj konji potebujejo zanesljivega in odločnega vodjo. In tako se otroci učijo odločnosti, asertivnosti in hkrati empatije, prijaznosti in upoštevanja drugega bitja v odnosu. Le z eno, na prvi pogled morda preprosto nalogo, tako zelo pridobijo in zrastejo.

 

Kontaktiraj me      za več informacij ali da se dogovorimo za uvodni termin ali pa tukaj

Rezerviraj svoj termin

 

Več o tem, zakaj so konji tako primerni sodelavci v terapevtskih aktivnostih pa si preberite   tukaj

Dodaj komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena *