Ples v dvoje kot metafora odnosa

Ples v dvoje kot metafora odnosa

…PLESIŠČE ŽENSKE IN MOŠKE ENERGIJE

Ples je oblika aktivnosti, ki najbolj naravno odraža energijo med žensko in moškim. Je najbolj naraven način, da se dotaknemo tematik med žensko in moškim ter tematik, povezanih s partnerstvom.

Odnos med žensko in moškim lahko primerjamo s plesom v paru. Ples je lahko metafora, ki ponazarja odnos. Ko pogledamo plesalca v paru, ki plešeta v harmoniji, vidimo lepoto, povezanost in energijo med njima, ki jih lahko vidimo v odnosu med partnerjema, ki sobivata v harmoničnem odnosu. Ples je gibanje, sestavljeno iz korakov posamezne plesne zvrsti, figur, ki se ponavljajo, prepletajo, nastajajo nove in pri čemer plesalca čim bolj v harmoniji plešeta drug z drugim. Ples med dvema v harmoniji izgleda lahkoten, vendar za tem stoji kar nekaj vloženega truda, učenja, razumevanja drug drugega ter prilagajanja in ravno tako je v odnosih. Vsak sam se mora marsikaj naučiti, izkusiti, nato spozna partnerja, s katerim se na marsikaterem področju ujame, sledi medsebojno spoznavanje, razumevanje drug drugega, učenje o razlikah, prilagajanje in rasti obeh v odnosu.

»Ples pomeni sprostitev, v kateri se človek najde kot bitje, si dovoli biti, uživati v sebi in s soplesalcem, se poveže s soplesalcem, pozabi na vse ostalo in se preda čarobnosti plesa.«

Odnos je vedno vnovičen ples med dvema

Vsak odnos gre skozi različne faze in v vsakem odnosu prihaja tudi do konfliktov, nerazumevanj, do razhajanj na posameznih področjih in »stopanja drug drugemu na prste«. Če se to dogaja v partnerstvu vse pogosteje, imamo več možnosti: a) lahko se razidemo, b) lahko ostanemo skupaj ter ne rešujemo nesoglasij in ne rastemo v odnosu ter živimo precej drug mimo drugega, z vse večjim prepadom med partnerjema ali c) stopimo nazaj na »plesišče« odnosa, se še bolje spoznamo ter dvignemo odnos na povsem novo in še bolj povezano raven (Brenner, 2016). Seveda pa to ne pomeni, da moramo čakati, da se v odnosu začnejo kazati težave, da stopimo na »plesišče«, temveč je še veliko bolje delovati preventivno in že tako lep odnos razviti še na višji nivo.

Podobno kot pri učenju plesnih korakov in figur, ima »ples« v vsakem odnosu svoj način spoznavanja, ritem, tempo in način interakcije med dvema, ki določajo, kako se razvija odnos. Nekatere stvari se v odnosu in v plesu ubesedijo, kar je nujno za razumevanje drug drugega in za srečevanje potreb obeh. Marsičesa pa tako v odnosu kot med plesom ni potrebno ubesediti. Gre za energijo med plesalcema in v odnosu, gre za kemijo med njima, gre za telesno govorico, ki pove veliko več kot besedna komunikacija. Če pogledamo plesni par, lahko brez besed vidimo, kakšna je energija med njima, ali res moški vodi ali pa poskuša ženska prevzemati vodstvo, sta v harmoniji ali se med plesom nikakor ne ujameta, sta pozorna drug na drugega ali plešeta en mimo drugega, imata očesni stik in povezavo ali je njuna pozornost povsod drugje, »hodita drug drugemu po prstih« ali ne in tako naprej.

Besede v komunikaciji predstavljajo zgolj 7% celotne komunikacije! Vse ostalo predstavlja intonacija glasu, mimika obraza, geste, telesna govorica, vonj, dotik, osebni predmeti itd (Možina, 1995). Zato je ples, ki zajema vse vidike komunikacije, zelo primeren način za ustvarjanje in grajenje odnosov, saj je bistvenega pomena nebesedna komunikacija, ki pa, kot vidimo, igra bistveno vlogo v odnosih. Tukaj omenimo še vidik, zakaj je lahko moškim ples kot način spoznavanja, interakcije in grajenja odnosa zelo blizu. Načeloma so moški bolj redkobesedni kot ženske in med plesom je glavni poudarek na nebesedni komunikaciji, na akciji, kar je moškim blizu. Lahko nekaj »naredijo« za žensko oziroma v interakciji z žensko, kar je moškim večinoma bližje kot pa besedno izražanje naklonjenosti oziroma na splošno govorjenje.

Ženstvenost in moškost

Vsak odnos je unikaten, vendar če pogledamo žensko-moške odnose, obstajajo med njima določene razlike in lastnosti, katerih poznavanje je bistveno za uspešne, harmonične in ljubeče odnose. Kot dobro ponazorijo besede nekega moškega: »Nisem nevtralno bitje, ampak sem moški, v moškem telesu in moje telo izkuša in doživlja drugače kot žensko.«

Ženske in moški smo različni v biološkem smislu, ki pogojujejo tudi nekatere razlike na čustvenem in mentalnem nivoju. Telesa žensk in moških so različna, različne ravni prisotnosti hormonov povzročajo razlike, ženske in moški čustvujemo različno, razmišljamo in komuniciramo ter delujemo različno, imamo različne potrebe, želje in prioritete. In ravno te razlike omogočajo med nami polarnost, privlačnost in zaradi njih se tako dobro dopolnjujemo in bogatimo drug drugega.

Tako moški kot ženske  imamo v sebi nekaj moške in nekaj ženske energije, kar je nujno, da preživimo tudi, ko smo sam(sk)i in na področjih, kjer samostojno delujemo. Vendar pa imajo moški večinoma veliko več moške energije in ženske veliko več ženske energije, kar naredi odnos med njima tako bogat. In plesišče je eno izmed »igrišč«, na katerem pridejo ženska in moška energija do izraza in kjer se lahko moški še bolj postavi v svoje moško središče in ženska sprosti v svoji ženstveni energiji.

Ples vedno izraža energijo med plesalcema, je preplet ženske in moške energije ter njunega medsebojnega odzivanja. In vedno znova nam daje priložnost, da postajamo boljši (plesni) partnerji. Včasih smo in pri nekaterih moških še vedno zaznavamo določen odpor do plesa, češ da je ples za ženske. In morda nekatere plesne zvrsti, vendar predvsem v profesionalnem smislu, izražajo precej ženske energije. Vendar pa je socialen, družaben ples, predvsem ples moškosti in ženskosti. Moški na plesiščih izražajo svojo moškost, s svojo telesno držo, z vodenjem in vedenjem. In vse več moških se odloča za ples, saj sami ugotavljajo, da so med plesom lahko popolnoma v svoji moški energiji in s tem svojo moškost le še krepijo.

Če pogledamo za primer eno razliko med ženskami in moškimi: vodenje in sledenje oziroma odzivanje (v plesu). Moški je tisti, ki mora pri plesu vedeti, v katero smer in kako bo vodil žensko. Če moški pravilno, jasno in samozavestno vodi, se ženska počuti varno in mu lahko zaupa, se sprosti ter preda njegovemu vodenju. V odnosih je zelo podobno. Če je partner varen, ima fokus in smer v odnosu, mu ženska lahko zaupa, se sprosti in uživa v njegovem vodenju, v njegovih pobudah. Če temu ni tako, potem ženska prevzame vodenje, »nosi hlače«, s tem pa se izgubi polarnost med njima. Če si predstavljamo , kako bi izgledalo, če bi ženska želela prevzeti vodenje med plesom, si hitro lahko naslikamo zmedenost in nasprotovanje med njima.

Vendar, ali vodenje moškega pomeni, da je on »glavni« in je vse po njegovem? Seveda ne. Moški, ki zna resnično voditi, zna začutiti in razumeti žensko ter jo voditi tako, da jo upošteva in vodi na način, da se ona kar najbolje počuti ob njem. Tako v odnosu kot v plesu. Plesalec mora vedno pozornost namenjati plesalki, s katero pleše in plesati z njo tako, da upošteva njeno znanje, pripravljenost učiti se, njeno razpoloženje in naravo.

In, ali vodenje moškega pomeni, da je ženska pasivna? Nikakor. Če pogledamo ples, res da moški odvodi korake, vendar pa je ženska tista, ki plesu prinese sijaj, finese, »styling« in ki kljub temu, da sprejema njegove signale, ples pretvori skozi sebe, skozi svojo energijo in svoje telo ter ga izrazi s tem, kar ona je. Za primerjavo: ples izgleda popolnoma drugače, ko isti plesalec pleše z dvema različnima plesalkama, ker se vsaka ženska drugače izrazi v plesu.

Samski in ples

Ples omogoča tako rast v obstoječem partnerskem odnosu, kot razvijanje ženstvenosti, moškosti in spoznavanja nasprotnega spola pri samskih ter spoznavanje odnosov med žensko in moškim, brez da bi za to morali biti v odnosu. To je čudovita prednost, ki nam jo nudi ples in nam že v času samskosti omogoči, da postanemo boljši bodoči partnerji!

Ples je ravno tako kot odnos sestavljen iz: prvega stika, prvih (včasih nerodnih) korakov, spoznavanja, ugotavljanja ali se s (plesnim) partnerjem ujamemo ali ne, želje po ponovnem plesu/stiku s (plesnim) partnerjem, vedno vnovičen ples/interakcija in s tem spoznavanje, druženje ter morda začetek partnerskega odnosa, prijateljskega odnosa ali zgolj uživanje v skupnem plesu. Ples je tudi čudovita priložnost za spoznavanje oseb nasprotnega spola, olajša nam navezovanje prvega stika, izražanje naklonjenosti in nas nauči mnogo koristnega o žensko-moških odnosih, kar lahko prenesemo in uporabimo tudi izven plesišča. Med plesom plesalec in plesalka zelo hitro začutita, s katerim plesalcem se bolje ujameta in s katerim slabše, na kar vpliva nivo znanja, telesni proporci, energija, karakter, samozavest itn., kar je dobrodošlo tudi pri spoznavanju potencialnega partnerja, saj se lahko izognemo osebam, s katerimi se ne ujamemo in poskusimo s tisto, s katero se na primer med plesom ujamemo, saj to že veliko pove o energiji med dvema.

Ples je veliko več kot »samo« ples

Učenje plesa še zdaleč ni samo učenje plesnih korakov, temveč že to, da osvojimo neko novo znanje, vpliva na dvig naše samozavesti. Delavnice, ki sva jih oblikovala s Tomom Tololeskim pa so umerjene ravno v razvijanje boljše samopodobe in samozavesti, sproščenosti v sebi in s (plesnim) partnerjem nasprotnega spola, postavljanje in spoštovanje meja, potreb in želja, v razumevanje razlik med spoloma ter načina komunikacije in interakcije, razvijanje ženstvenosti in moškosti,… Kar vse vodi v boljše počutje v lastni koži, v večjo lastno vrednost ter v veliko bolj kvalitetne odnose.

Ples pa je tudi naraven proizvajalec hormonov sreče, naraven antidepresiv (uporablja se ga tudi v terapevtske namene), naraven proizvajalec hormona ljubezni – oksitocina, lahko pa deluje tudi kot afrodiziak, če je med dvema iskrica. Ples celostno poskrbi za dobro počutje in spodbuja razvoj – fizično, psihično, čustveno, mentalno, socialno in duhovno.

Na plesnih delavnicah Ples, ženstvenost, moškost, odnos,… pa se boste poleg zgoraj naštetega naučili seveda tudi plesati (ali svoje plesno znanje obogatili): igrivo in energično salso, romantično bachato in senzualno kizombo. Pri vseh plesnih zvrsteh boste imeli možnost plesanja v odprti drži, ki vam omogoča več distance in ohranjanje osebnega prostora ter v slednjih dveh plesanje v bolj zaprti in s tem bolj intimni drži, s tistim plesalcem, s katerim se boste v zaprti drži dobro počutili. Vse o delavnicah si poglejte na: Ples, ženstvenost, moškost, odnos,…. Z delavnicami začnemo 28.1.2020. Sprejmeva le 8 parov oziroma 16 oseb.

Zanimivost: 21-letna študija, izvedena na »Albert Einstein College of Medicine« v New Yorku  (objavljena leta 2010 v »New England Journal of Medicine«) je pokazala, da bolj kot katerakoli preučevana aktivnost (tudi bolj kot izključno miselno usmerjene!) na nevroplastičnost možganov, torej na sposobnost razvoja in spreminjanja možganskih povezav in delovanja, ter na zmanjševanje tveganja za demenco kar za 76%, vpliva ravno ples!

Če imaš prijateljice ali prijatelje, za katere misliš, da bi jih moje vsebine zanimale, jim lahko povabiš, da se vpišejo na Lukasi novičke na moji spletni strani. Če se še nisi, se tudi ti prijavi, da ne zamudiš naslednjih prispevkov. 🙂

Če boste podelili z mano vaša razmišljanja ali vprašanja na karin@lukasi.si, bom vesela. 🙂

Odnos je vedno vnovičen ples med dvema, zato nikoli ne nehajte plesati. <3

Karin

Dodaj komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena *