Naše telo – naš tempelj

Naše telo – naš tempelj

Naše telo je naš tempelj, v njem domuje poleg fizičnega telesa, tudi vse drugo, kar mi smo, poleg fizičnega. Telo je hiša in v hiši je dom. Vse razsežnosti našega bivanja so zelo povezane. Fizična s čustveno, mentalno, duhovno,… Tako kot se čustveno nepredelane rane lahko izrazijo v obliki fizičnih bolezni, deluje tudi obratno, kako skrbimo za naše telo, se odraža tudi na ostalih področjih življenja. Ne govorim toliko o videzu kot o tem, da je naše telo zdravo, zdravo prehranjeno, v kondiciji, prožno, pretočno in da smo v stiku z njim, utelešeni ter ga/se imamo radi. Oziroma začeti bi morala v obratnem vrstnem redu, najprej moramo biti v stiku z njim in ga imeti radi. Ker tako kot veste, da je osnova vzgoje ljubezen in varen prostor za otroke, je tudi osnova odnosa do sebe in svojega telesa, ljubezen do sebe. Ker kolikor se imate radi, toliko boste skrbeli zase. Skrbeli v pravem pomenu besede, ne zato, kako vas bodo drugi videli, ampak zato, ker se imate radi in si privoščite dobro počutje v svojem telesu, ker si privoščite zdravje in kakovostno življenje.

In naše telo je skoraj vedno izraz naše notranjosti. Zato (če je to za vas relevantno) se najprej vprašajte, zakaj se ne sprejemam in nimam rad takšnega, kot sem? Kaj v meni mi preprečuje, da ne skrbim bolje za svoje telo, torej zase? Kaj mi manjka? Kako se želim počutiti v sebi? Ponavadi se odgovori skrivajo v naših čustvenih ranah in pridobljenih miselnih vzorcih – v družinah, medijih, v partnerstvih,… Ko si odgovorimo na takšna vprašanja, pridemo do bistva in tu se lotimo. Ne s hujšanjem, kjer zopet izvajamo pritisk nad sabo, ne s forsiranjem nekih telesnih dejavnosti, ki jih v bistvu ne maramo, ampak s tem, da si damo to, kar v resnici potrebujemo. Najbrž veste, da je hrana pogosto nadomestilo za ljubezen ali pa mašilo, ker smo pod stresom ali nekaj, kar nas odvrača od soočenja s sabo ali z življenjsko situacijo, ki nas bremeni,… In tukaj je bistvo. Od tu moramo začeti. Potem temu sledi bolj zdrava hrana, ki nadomesti manj zdravo in nas s tem bolj in ne manj napolni. Od tu sledi vadba, ki odgovarja nam in ob kateri se ne počutimo kot v mučilnici. 😉 Ali so to sprehodi ali tek, ples, jahanje, pohodi v hribe, joga, raztezne vaje,…pravo je tisto, kar čutite vi v sebi, ne kar vam pravijo mediji. In ko recimo plešete iz užitka, je to vadba, ki vas napolni s hormoni sreče, ki vas energijsko napolni in hkrati krasno vpliva na vaše fizično zdravje in seveda tudi oblikovanje telesa. In to potem ni nekaj, v kar se silimo in se mučimo, ampak uživamo ob tem in že samo zaradi tega se v našem telesu dogajajo procesi, ki so za nas zdravilni, ne pa tisti, ki ustvarjajo še več stresnih hormonov!

Gre za prepričanje, ki ga imamo o nas samih in o tem, kakšni moramo biti, da nas bodo imeli drugi radi. In v današnjem svetu so nam na vsakem koraku vsiljene podobe, kakšni bi (vizualno) morali biti in se daje temu vidiku pretirano pomembnost in zanemarja marsikatere, mnogo bolj pomembne.

In kaj je pomembno? Pomembno se je zavedati, da je naše telo popolno v vsakem trenutku. Njegovo harmonizirano delovanje je neverjetno! Če pogledamo samo punco na sliki. Njeno telo ji je v tistem trenutku omogočalo, da je ne samo sebe držala v ravnotežju, temveč je balansirala še vpliv konja v gibanju na njeno ravnotežje! Poleg tega se je še premikala, usmerjala konja in ves čas ohranjala ravnotežje. Njene roke so ji omogočale oprijem in motoriko ter moč in hkrati senzibilnost, potrebno pri usmerjanju konja.  Pri tem je s svojimi očmi videla, kam želi iti, s svojimi očmi je usklajevala točke na horizontu, ki so ji omgočale orientacijo v prostoru, obrazne mišice so ji omogočale, da se veselo smeje,… Da ne govorim o tem, da ji ves čas delujejo vse funkcije vseh notranjih organov v sinhronizirani čarovniji, ki ji noben robot, po tisočerih raziskavah ne more slediti! In ko začnemo tako razumeti, kaj vse nam telo omogoča, mislim, da je neobhodno, da ga imamo radi in da smo hvaležni zanj. In potem tudi lažje vidimo, kako nepomembni so na primer 3, 4 kilogrami “preveč”, oziroma kako pomembni so, da nas pozimi malo manj zebe. 🙂 Naša telesa so čudovita! In to je tudi pomembno sporočilo za naše otroke in mladino, ki jim mediji vsiljujejo na vsakem koraku, kako bi naj izgledali in kako je to ultra nadpomembno, dejansko pa je veliko bolj pomembno marsikaj drugega.

In to, da vzljubimo naše telo je vedno prvi korak, potreben za spremembo, če si je želimo. Tako kot se otroci veliko bolje odzivajo na pohvalo kot na grajo, se tudi naše telo veliko bolje odziva na ljubezen kot na grajo. Že samo s tem, ko ga sprejmemo in imamo radi, se začnejo dogajati pozitivne spremembe v njem. Podobno kot ne moremo spremeniti drugih ljudi temveč zgolj naš odnos do njih, tudi svojega fizičnega telesa ne moremo spremeniti s čarobno palčko (razen z drastičnimi posegi), lahko pa spremenimo naš odnos do njega in posledično tudi njegovo zdravje, kondicijo, obliko,…

Pomislite, kaj vse vam je omogočeno na primer že samo zaradi vaših čudovitih oči. Da vam pomagam začeti, lahko ste prebrali tale prispevek. 🙂

Če se soočaš s težjimi izzivi na tem področju in potrebuješ podporo oziroma odskočno desko na tem delu poti, me kontaktiraj in najdeva skupaj način, ki ti bo najbolj ustrezal. Lahko pobrskaš po oblikovanih programih, če te kateri izmed njih pritegne – vse razsežnosti krasno zajame program Boginja v družbi konj, lahko pa se dogovoriva za uvodni pogovor in oblikujeva individualiziran program, prilagojen točno tvojim potrebam.

Užij nedeljo s svojimi čutili, ki ti odlično služijo!

Karin

Dodaj komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena *